JAK ZVÝŠIT TESTOSTERON?

JAK ZVÝŠIT TESTOSTERON?
Jak přirozenou cestou zvýšit hladinu testosteronu, který má zásadní vliv na zdraví, výkon a povahu mužů?

Hraješ si radši s playstationem než s vlastní přítelkyní? Dlouhodobě stagnuješ v tréninku a nemůžeš se posunout dál? Trpíš demotivací a ztrátou dominance? Rozbrečíš se u filmu a staráš se o svůj vzhled jako ženská? Máš tuk na bocích nebo prostě hledáš způsob, jak ze sebe udělat většího chlapa?

V dnešní době mnoho mužů, i mladých, trpí nízkou hladinou testosteronu. Je to dáno nepřirozeným životním stylem (sedavá práce a pasivní činnost), převážným pobytem v nepřirozeném prostředí (budovy, města) a stykem s hormonálními dysruptory (komerční kosmetika, BPA - plasty, pesticidy...). Také přetrénování snižuje hladinu TS, přestože silový trénink patří mezi nejlepší anabolické stimulátory.
Výsledkem je zástup mužů a hochů, kteří kromě ztráty výkonu, libida a potálením se v dlouhodobé stagnaci připomínají svými vlastnostmi (někdy i vzhledem) spíše ženy.
Jak tedy přirozeně zvýšit hladinu hormonu, který je zásadní pro výkon, ale i zdraví a chování mužů?
 
CHOĎ VEN, DO PŘÍRODY A SPORTUJ TAM
Nejen činnost, ale i prostředí má zásadní vliv na hormony. Přirozené prostředí a činnost provětrá nejen mysl, ale dá tělu to, co potřebuje a co bylo pro něj po celou naši minulost přirozené. Buď akční, vyhledávej živly a vzrušení!
 
OTUŽOVANÍ
Sauna a jakýkoliv způsop otužování má pozitivní vliv nejen na TS, navíc zvyšuje citlivost testosteronových receptorů. Pravidelná dávka intenzivního a krátkého “chladového stresu” nastartuje nejen hormony, ale i imunitu, prokrvení a výrazně zlepšuje i spalování tuku! Využij, co jde, studenou sprchu, saunu a nebudeš ani potřebovat tolik oblečení v zimě a lépe sneseš léto, protože celková termoregulace fungoje daleko lépe.
 
MÉNĚ CUKRŮ
Nižší příjem sacharidů a celkové zlepšení hospodaření s inzulinem vede ke zvýšení nejen testosteronu, ale i dalších anabolických hormonů (růstový hormon). Tím však nemyslím nulový příjem sacharidů, ale rozumné množství sacharidů dle metabolického typu, což u silových sportovců je 20-30%.
 
OPTIMALIZUJ TRÉNINK
Silový trénink je nejlepší přirozený stimulátor TS. Pozor na přetrénovaní, které má opačný efekt a je to problém většiny vrcholových sportovců. Trénink musí být komplexní s dostatečnou intenzitou a optimální délkou. Můžete dosáhnout velmi dobré odezvy i u jiných silově-anaerobních či kombinovaných činností. Pozor však na vysoké dávky aerobního tréninku, což je zabiják TS.
 
POZOR NA OVOCE A PESTICIDY
Ovoce v rozumné míře je fajn, bohužel však bývá plné pesticidů, které mají kromě svých známých škodlivých účinků speciálně na muže fatální dopady (kromě TS i problémy s prostatou). Odstraněním slupky, kde je většina pesticidů, se však připravíte i o to nejcennější. Jediným řešením, kromě domácí a vlastní produkce, je přípravek Vegiwash, který na přírodní bázi a zvláštním, avšak nenáročným postupem, odstraní 99% pesticidů.
 
SPÁNEK
Nedostatek spánku či jeho nízká kvalita je příčinou mnoha problémů a jeho význam bývá podceňován. V dnešní uspěchané době je důležitost spánku často na posledním místě nebo je narušován špatnými zvyky (soc. sítě, TV, pozdní trénink nebo naopak pasivita...), prostředím ( stres, světlo, městký ruch) či chemickými doplňky výživy (synt. kofein, stimulanti, drogy...). Udělejte si rituál a dodržujte klidový režim před spaním, vypněte telefon a socialní sítě, dejte si skleničku červeného vína večer a sexujte! Pomohou také vhodné doplňky výživy:
Ashwagandha - jeden z nejznámějších adaptogenů, který má po užití velmi příjemně tlumící účinek. Mimo jiné fantasticky působí na hormony i proti stresu.
Damiana - mexická bylina, která má relaxující efekt spolu s učinkem na hormonální rovnováhu a odvodnění.
Dále cacao má relaxační účinky, uklidňující čaje: Verbena citronová a meduňka.
 
ZINEK, VITAMÍN D3
Zinek je minerál, který hraje významnou roli v naprosté většině chemických procesů v organismu. Jeho nedostatek se projevuje mimo jiné snížením TS. Vitamín D3, rozpustný v tucích, je také prohormon (má steroidní strukturu). Jeho dostatek má zásadní vliv na testosteron, imunitu a vápníkový metabolismus.
Přirozené zdroje (mořské plody, ryby, vhodné mléčné výrobky) je vhodné doplnit přírodními výživovými doplňky jako např. Chlorella, u které denní dávka obsahuje denní doporučené množství organicky vázaného zinku a dalších vitamínu a minerálů.
 
ADAPTOGENY
Adaptogeny jsou široce působící superbyliny, které zvyšují odolnost organismu při zvýšené zátěži fyzické i psychické. Skvěle působí na hormonální rovnováhu a to jak u mužů, tak i u žen, takže dokáží výrazně a přirozeně pomoci pří nedostatku TS či hormonální nerovnováze. Mezi nejlepší a dostupné adaptogeny bych zařadil:
Muira Puama - amazonské “potency wood”, tinktura je nejúčinnější a zařadil bych mezi vůbec nejlepší adaptogeny na stimulaci pohlavních hormonů.
Suma - brazilský ženšen, který obsahuje ecdysterone. Ten užívali a zkoumali Sověti i v sibiřské alternativě této byliny (Leuzea, Maral).
Eleutherococcus - sibiřský ženšen, jehož tinkturu používali sportovci minulého režimu. Dokaže také zvýšit nízký krevní tlak (často u žen).
Maca - znamá bylina z Peru proslavena mayskými indiány, kteří ji používali při hormonálních útlumech a jako životabudič. Výhodou je také skvělá chuť.
Rhodiola - známá sibiřská bylina, která skvěle působí na stres, stimuluje a zlepšuje výkon.
Kvercertin - přírodní látka, která má široké účinky na hormony, imunitu a výkon. U starších mužů také skvěle působí na problémy s prostatou.
Tribulus - kotvičník je známý a skvěle působí se Schisandrou
 
Náprava nízkého TS a obnovení hormonální rovnováhy lze v pohodě zvládnout přirozenou cestou, což je také jediná správná cesta bez následků. Úpravou životního stylu, stravy, použitím a kombinací vhodných doplňků výživy dosáhnou znatelných výsledků i sportovci pro přirozené zvýšení výkonu a odolnosti

Autor: Mgr. Boris Orava

Odeslat článek známému   Vytisknout